HostingLaman WebTips

Cara Menukar DNS Server

Cara Menukar DNS Server

cara menukar dns server

Kenapa saya membuat artikel cara menukar DNS Server ?

Baru-baru ini, ada klien saya yang mempunyai masalah berulang dimana, laman webnya tak dapat dibuka seperti ‘down’, tetapi apabila saya check menggunakan downforeveryoneorjustme.com, sebenarnya websitenya LIVE dan boleh diakses oleh saya. Walaupun telah clear cache pun masih berlaku perkara yang sama.

Hal ini adalah kerana Caching Issue daripada ISP (Internet Service Provider), dan cuma berlaku pada sesetengah ISP sahaja. Untuk mengatasi masalah ini, saya menyarankan anda menggunakan DNS Server Google. Untuk pengetahuan anda, DNS Server yang dibekalkan bagi setiap negara termasuk adalah berbeza dan ada juga laman web yang sengaja disekat daripada pengguna mereka seperti laman web lucah, laman web politik dan pelbagai lagi yang melanggar peraturan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM). Namun kelebihan DNS Server Google adalah Caching DNS server itu adalah yang terkini.

Disini saya akan tunjukkan bagaimana untuk menukar DNS Server kepada DNS Server Google.

  1. Control Panel-Network and Internet-Network and Sharing Center. Klik pada Change adapter settingstukar dns google
  2. Pilih adapter. Sekiranya anda menggunakan Wireless, pilih Wireless Network Connection anda, klik kanan dan pilih properties. Kemudian klik pada Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4).menukar dns google
  3. Tukar pada ‘Use the following DNS Server Addresses’. Kemudian isikan preferred DNS (8.8.8.8) dan altenate DNS (8.8.8.4) seperti dalam gambar dibawah.
    dns google

Mudah sahaja kan ? Kemudian masalah caching issue anda akan selesai.Diharap artikel ini dapat membantu anda yang mempunyai masalah ‘caching issue’ seperti saya sebutkan diatas. Sekiranya anda terlepas artikel dari saya tentang cara menyemak seo, anda boleh lihat disini : hostingmalaya.com/cara-menyemak-markah-seo-blog. Ikuti artikel kami dengan mengisikan email anda di sidebar kiri. Selamat maju jaya !

Mahukan Hosting Malaysia Murah ? Dapatkan di http://billing.hostingmalaya.com/ .

Kelebihan Hosting kami :

  1. Uptime 99.9% . Website anda sentiasa online, tiada masalah server down atau sebagainya.
  2. Menggunakan Cpanel. Dengan menggunakan Cpanel, amat mudah untuk anda monitor serta manage website anda.
  3. Sekiranya anda kurang pengetahuan dalam coding, ada juga disediakan SiteBuilder untuk memudahkan anda membuat website secara drag and drop.
  4. Disediakan 4500 Website templates secara PERCUMA selagi anda melanggan hosting kami.
  5. Disediakan 400+ Video Tutorials sekiranya anda ingin belajar dengan lebih mendalam tentang Web Hosting.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.