Laman WebTips

Apa Itu Watermark Serta Fungsinya

Apa Itu Watermark Serta Fungsinya

apa itu watermark

Apa Itu Watermark Serta Fungsinya?

Watermark adalah satu cara untuk melindungi harta intelek anda daripada dicuri atau digunakan orang lain yang mengaku harta intelek tersebut adalah miliknya dan melalui watermark, anda boleh ketahui sumber sebenar gambar atau video tersebut. Bagi blogger kebanyakannya menggunakan watermark pada imej, gambar,video dan juga musik. Kadangkala watermark ini tidak dapat dilihat dengan mata kasar dimana memerlukan tools untuk dilihat. Watermark juga dapat menentukan originaliti sesuatu harta intelek sekiranya terdapat pelbagai produk dipasaran. Sebagai contoh, gambar diatas mempunya watermark berjenis teks di penjuru bawah sebelah kanan.

Bagaimana untuk membuat watermark?

Ada pelbagai cara untuk membuat watermark seperti Adobe Photoshop, GIMP, Paint dan image editor software yang lain. Anda boleh meletakkan watermark anda dimana-mana bahagian yang anda suka, ianya cuma sebagai pengenalan dan identiti dimasukkan dalam imej atau video anda.

Sekiranya anda mempunyai banyak gambar dan imej, pasti sukar untuk anda watermark satu persatu bukan? Bagi pengguna wordpress, ada cara mudah untuk anda menambah watermark pada gambar ataupun imej. Anda boleh gunakan plugin Easy Watermark dan konfigurasinya sangat mudah untuk digunakan. Contoh gambar diatas adalah versi teks Easy Watermark dipenjuru bawah bahagian kanan.

Diharap artikel kali ini dapat memberi pendedahan serba sedikit tentang fungsi watermark supaya dapat diaplikasikan dalam berblogging serta pendedahan tentang cara untuk membuat watermark dengan mudah.

Ingin mendapatkan hosting yang berkualiti dan murah ? Dapatkan di http://billing.hostingmalaya.com/ .

Kelebihan Hosting kami :

 1. Uptime 99.9% . Website anda sentiasa online, tiada masalah server down atau sebagainya.
 2. Menggunakan Cpanel. Dengan menggunakan Cpanel, amat mudah untuk anda monitor serta manage website anda.
 3. Sekiranya anda kurang pengetahuan dalam coding, ada juga disediakan SiteBuilder untuk memudahkan anda membuat website secara drag and drop.
 4. Disediakan 4500 Website templates secara PERCUMA selagi anda melanggan hosting kami.
 5. Disediakan 400+ Video Tutorials sekiranya anda ingin belajar dengan lebih mendalam tentang Web Hosting.

7 Comments

  • Admin
  • Admin
  • Admin

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.