HostingLaman WebTips

Web Hosting Serendah RM6 Sebulan

Web Hosting Serendah RM6 Sebulan

web hosting

Mungkin ada antara kita masih tidak tahu apakah kepentingan ataupun kelebihan yang kita dapat melalui Web Hosting. Web Hosting merupakan simpanan data bagi sesebuah laman web termasuklah apa-apa data boleh dimasukkan di dalam web hosting seperti data klien/customer, data laman web ataupun sebagai pengurus bisnes anda.

Apabila disebut tentang laman web,pasti kita akan terfikir laman web berfungsi sebagai memberi informasi kepada pelawat laman web kita semata-mata. Tanggapan itu sudah tidak relevan lagi pada masa kini kerana sudah semakin banyak web aplikasi yang telah dibangunkan. Contohnya E-commerce, iaitu aplikasi yang menguruskan bisnes kita secara online, termasuklah dari segi pembayaran dan sebagainya. Web aplikasi sebegini boleh mengurus daripada segi order pelanggan, pembayaran automatik, kemudian status order sama ada telah diterima, telah dipos/shipping dan sebagainya.Sememangnya memudahkan urusan pemilik laman web (yang perlu diurus oleh pemilik laman web adalah packaging dan penghantaran barang).

bisnes online

Selain daripada mengurus bisnes anda, laman web juga mampu menyimpan data-data pelanggan anda sebagai rujukan ataupun mencari targetted customer ataupun prospek dengan mudah. Ramai diantara kita beranggapan agak sukar untuk mengurus perniagaan melalui laman web kerana tidak biasa, kurang pengetahuan tentang pengurusan laman web, namun ianya amat mudah difahami dan boleh digunakan untuk jangka masa yang panjang.

Selain itu, seperti yang kita semua ketahui, laman web berunsurkan informasi seperti blog dan forum. Ramai juga blogger yang berpindah daripada menggunakan blogspot.my kepada domain.com untuk tampak lebih professional dan sebagai penjenamaan blog mereka.Terdapat juga yang berfungsi sebagai ‘entertainment’ seperti chatting site, music box dan sebagainya.

Ada juga yang menganggap teknologi ini mempunyai kelemahan :
“Kalau sistem/laman web down, bagaimana ? ”
“Selamat ke data kalau simpan secara online?Tak kena hack ke ?”

Mesti ada yang takut, ragu dan sebagainya. Sebab itu, anda perlu pandai memilih web hosting dengan bijak. Perlu lihat adakah hosting yang digunakan bagus, reliable ataupun tidak.

Bagaimanakah cara untuk menentukan Web Hosting itu bagus ataupun tidak ?

 1. Harga yang sesuai. Anda boleh survey harga web hosting yang lain dimana performance nya setanding dengan hosting tersebut.
 2. Customer Servis yang baik. Berapa lama masa untuk pihak mereka membalas ticket anda dan bagaimana layanan pihak web hosting dengan pelanggan.
 3. Web Hosting daripada syarikat yang kukuh. Adalah sangat bahaya mengambil sahaja web hosting daripada siapa-siapa sahaja tanpa selidik latar belakang syarikat pembekal web hosting.
 4. Web Hosting Uptime 99% dan autobackup. Amatlah penting mendapatkan web hosting yang mempunyai uptime mendekati 100% (stabil) lagi-lagi laman web berunsurkan bisnes online.Autobackup juga perlu untuk memastikan data anda selamat.

Sebenarnya ada pelbagai lagi jenis laman web dan web aplikasi yang wujud seperti E-learning, Maps, Website Builder, Helpdesk dan sebagainya namun yang diatas adalah kebiasaan fungsi laman web digunakan pada masa kini.

Sekiranya anda ingin mendapatkan Web Hosting, anda boleh dapatkan disini dengan harga RM6 sebulan / RM60 setahun (1GB Web Disk)http://billing.hostingmalaya.com/cart.php?a=add&pid=1 . Hosting ini diuruskan oleh saya sendiri menggunakan hosting dari Hostgator, antara syarikat hosting yang terkukuh, jadi sekiranya ada persoalan atau kemusykilan anda boleh terus hubungi saya di Whatsapp 0177860670 atau di FB saya : https://www.facebook.com/amirazman92

Mahukan hosting berkualiti dan murah ? Dapatkan di http://billing.hostingmalaya.com/ .

Kelebihan Hosting kami :

 1. Uptime 99.9% . Website anda sentiasa online, tiada masalah server down atau sebagainya.
 2. Menggunakan Cpanel. Dengan menggunakan Cpanel, amat mudah untuk anda monitor serta manage website anda.
 3. Sekiranya anda kurang pengetahuan dalam coding, ada juga disediakan SiteBuilder untuk memudahkan anda membuat website secara drag and drop.
 4. Disediakan 4500 Website templates secara PERCUMA selagi anda melanggan hosting kami.
 5. Disediakan 400+ Video Tutorials sekiranya anda ingin belajar dengan lebih mendalam tentang Web Hosting.

2 Comments

  • Admin

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.