Game HostingTutorial

Cara Memasukkan Custom Item Ragnarok Online

Cara Memasukkan Custom Item Ragnarok Online

cara memasukkan custom item ragnarok online

Tutorial cara memasukkan custom item Ragnarok Online kali ini saya buat khas untuk pelanggan Game Hosting Hosting Malaya. Tutorial ini sesuai dengan data folder yang diberikan oleh Hosting Malaya.

Untuk pengetahuan anda, Hosting Malaya baru memulakan Hosting Services dalam Web Hosting akhir tahun lepas, dan pada awal tahun ini kami telah mula menyediakan Game Hosting pula. Puluhan klien yang telah mengambil servis dari kami dan syukur kerana sistem kami sistematik dan mudah dikendalikan.

Sekiranya anda berminat dengan Web Hosting yang berkualiti atau Game Hosting yang stabil, anda boleh layari http://billing.hostingmalaya.com .

Anda perlu mengubah kedua-dua side iaitu Client Side dan juga Server Side. Saya akan asingkan supaya anda boleh lakukan langkah demi langkah dan tidak keliru.

 1. Server Side
  Untuk Server Side, apa yang penting adalah itemdb anda. Pastikan anda telah memasukkan itemdb custom item tersebut berserta viewid yang betul kemudian ingame gunakan commands @reloaditemdb. Sekiranya itemdb anda tiada masalah, apabila anda @item custom item tersebut, anda akan memperoleh apple ataupun unknown item. Tamat untuk Server Side !
 2. Client Side
  Untuk Client side agak banyak. Pastikan anda ada files datainfo/accessoryid.lua dan accname.lua , sprite dan juga texture custom item tersebut.
  – Extract accessoryid.lub dan accname.lub di dalam update.grf anda
  – Buat data folder yang baru (data/luafiles514/lua files/) dan tambah isi custom item di dalam accessoryid.lub dan accname.lub dan pastikan viewid masih belum digunakan oleh data folder (kebanyakan tutorial menggunakan lua, tapi anda perlu menggunakan lub!)
  accessoryid.lua dan accname.lua
  – Setelah itu,masukkan juga texture dan sprite custom item tersebut di dalam data folder. Termasukla .spr .act yang perlu serta collection dan item folder.
  data folder ragnarok online
  – Kemudian anda boleh create new GRF dan add data folder tersebut.Save sebagai custom.grf dan upload ke patch server. Kemudian masukkan kedalam update.txt seperti : 001<tab>GRF<tab>customitem.grf . Apabila Patcher ditekan, client boleh patch file tersebut.
  – Yang terakhir, dalam KRO folder ada folder System yang mempunyai iteminfo.lua didalamnya. Anda perlu edit with notepad file tersebut dan tambah informasi custom item anda disitu.folder system ragnarok online– Setelah itu, compress folder System yang mempunyai iteminfo.lua tersebut dan namakan custom.rar . Upload file tersebut di patch server dan masukkan kedalam update.txt  seperti : 002<tab>FLD<tab>System.rar .
  Apabila Patcher ditekan, client boleh patch file tersebut.
  system folder ragnarok online

Anda boleh download contoh Custom Item GRF disini : https://mega.nz/#!wJpjBLYC!wzUcizUlyiOJL2PDfPpkL6xK8ZNHP1uF4_qxA9Kid4c

Sepatutnya sekiranya tiada masalah, custom item anda sudah boleh digunakan di dalam Ragnarok Online. Anda boleh mengujinya dengan melihat apple custom item anda tadi. Selamat berjaya !

Sebagai panduan, anda juga boleh tonton video Hosting Malaya – Tutorial to Add Custom Item Ragnarok Online dibawah :

Anda mahukan Web Hosting ? Mahukan sesiapa untuk design laman web anda ? Mahukan Game Hosting ? Anda boleh dapatkannya di Hosting Malaya – Web Hosting dan Game Hosting Solution ! Layari http://billing.hostingmalaya.com atau Whatsapp kami di 0177860670

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.