Laman WebTipsTutorial

Masalah Cron Job WHMCS Versi 7.0

Masalah Cron Job WHMCS Versi 7.0

masalah cron job whmcs versi 7.0

Masalah Cron Job WHMCS berlaku apabila pengguna WHMCS 6.31 ingin mengemaskini ke versi 7.0 . Hal ini disebabkan oleh php versi yang lebih baru perlu digunakan iaitu versi 5.6 (kebiasaan web hosting menggunakan versi 5.4). Oleh sebab Cpanel akan menggunakan php versi default, anda perlu mengubah sedikit command cron job supaya Cron Job anda menggunakan php versi yang betul iaitu versi 5.6.

*/5 * * * * php -q /home/username/public_html/billing/crons/cron.php

Diatas merupakan cron job yang disediakan oleh WHMCS kepada pemilik WHMCS untuk digunakan, namun pada WHMCS versi 7.0, Cron Job ini akan memberi error dan tidak berjalan. Anda boleh menggunakan command dibawah untuk memastikan sistem menggunakan php versi 5.6 untuk melakukan Cron Job.

*/5 * * * * /opt/php56/bin/php -q /home/username/public_html/billing/crons/cron.php

cron job whmcs 7.0

Diharap tutorial ini dapat membantu pemilik WHMCS 7.0 untuk menyelesaikan masalah Cron Job yang dialami. Apabila anda sudah menggunakan 7.0, selepas ini update anda akan lebih mudah kerana WHMCS 7.0 sudah diimplementasikan kemaskini yang automatik, tidak perlu lagi gantian fail atau sebagainya. Jom upgrade WHMCS anda kepada 7.0 !

Anda mahukan web hosting ? Mahukan laman web ?
Hubungi saya melalui saluran dibawah :
Facebook : https://www.facebook.com/niagatopuprimaalliq
Whatsapp : +60177860670

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.