HostingLaman WebTutorial

Cara Backup Website Menggunakan Cpanel

Cara Backup Website Menggunakan Cpanel

cpanel-backup

Entri kali ini berkenaan dengan cara backup website menggunakan Cpanel. Cpanel merupakan salah satu control panel untuk mengurus hosting anda. Pelbagai yang anda boleh lakukan dengan menggunakan Cpanel.

Nak tahu kegunaan web hosting ? Jom baca http://goo.gl/LVzuIK
Mahukan domain .com atau .com.my ? PM saya https://goo.gl/Is22p0

Apakah kepentingan anda backup website anda ?

  • Sekiranya anda ingin mengubah suai website anda, anda sebaiknya backup website anda terlebih dahulu. Berkemungkinan ubah suai anda tidak berjaya. Kalau anda tahu rollback balik takpela,kalau tak tahu ?
  • Kita tidak boleh menjangka keselamatan serta reliability web hosting.Faulty hardware lagi-lagi fault hard disk! Walaupun jarang berlaku, kena berjaga-jaga. Ada web hosting yang menawarkan image backup tetapi berbayar. Kalau anda mempunyai masa dan tahu backup, mengapa perlu bayar lebih? Trivago.
  • Untuk migrate fail tersebut ke server yang lain.

Untuk mereka yang menggunakan control panel Cpanel, anda cuma perlu login sahaja di control panel anda. Sekiranya anda pelanggan Hosting Malaya, boleh klik di pautan ini untuk login : http://goo.gl/qzW57U

Cara Backup Website Menggunakan Cpanel

Perhatikan gambar diatas, saya dah highlight Backups dan Backup Wizard tersebut. Untuk Backups, anda boleh memilih sama ada anda mahukan Full Website Backup ataupun Partial backups, dimana anda boleh memilih certain backups yang anda mahukan.

full backup cpanel

Ataupun menggunakan Backup Wizard, anda boleh backup atau restore fail yang anda mahukan. Senang bukan ?

cpanel backup wizard

Sekiranya fail anda agak besar, ambil masa juga la untuk backup atau restore process ini berjalan. Bergantung juga kepada spesifikasi server tersebut.

Diharap tutorial kali ini dapat membantu anda tentang bagaimana untuk backup website anda melalui cpanel. Jangan malas, explore lagi tentang Cpanel !

Jom dapatkan web hosting di http://goo.gl/UnCREH .
Mahukan Ragnarok hosting ? http://goo.gl/2wt5tt

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.